Alla bra namn är upptagna!

Jag tillhör dem som med jämna mellanrum får idéer om nya kul tjänster eller affärsmöjligheter på nätet. Först steget efter att ha kläckt grundidén blir ofta att fundera ut ett bra namn som passar, är lätt att marknadsföra och inte minst där domännamnet är ledigt. Väldigt ofta stupar mina idéer på brist på bra namn eftersom alla i mitt tycke bra namn redan är registrerade som domännamn under alla rimliga toppdomäner. I synnerhet gäller detta korta namn och namn som bygger på ord som finns i en svensk eller engelsk ordlista. Kvar blir nästan bara rena fantasinamn och långa kombinationer av ord – inte alltid det som passar bäst som namn på en ny tjänst.

Det trista är dock att alla dessa domännamn inte är upptagna för att det redan finns tjnster som använder dem utan för att de registrerats av trista domännappare som inte använder namnen till något kul. De har alltså inte registrerats för att i en framtid användas till något utan enbart för att kunna säljas vidare till någon som vill ha dem. Jag har ingen statistik på hur många namn som faktiskt säljs vidare, men jag skulle bli förvånad om de flesta som registrerat stora mängder namn ens går runt. En enstaka försäljning för ett större belopp kompenserar inte flera års avgifter för hundra- eller tusentals namn.

Själv tycker jag man mycket väl kan registrera ett antal namn som man har en tanke på att använda till något bra i framtiden, jag har själv ett antal namn registrerade just med tanke på att utveckla tjänster eller bolag med dem någon gång. Däremot tycker jag det är olyckligt att domännamn blivit en vara som spekuleras så mycket i – köps och säljs för vinst.

Kanske är det dags att införa någon form av krav på användning? Men hur skall man avgöra vad som ”duger” som användning? Och vem? De frågorna visar ganska snabbt att sådan regler faller på sin omöjlighet – att sätta upp en webbsajt med ett par sidor allmänt hållen, icke specifik text går ju på några minuter. Problemet lär bli allt värre med tiden eftersom allt längre kombinationer av tecken bokas upp när de korta redan är tagna.

Finns det någon annan lösning än att höja årsavgifterna så att lönsamheten i att köpa och sälja domännamn, och därmed intresset för att massregistrera, försvinner?

Dag 7 i #blogg100

2 reaktioner till “Alla bra namn är upptagna!”

  1. Fast om man höjer avgifterna så kanske många roliga och intressanta sidor som inte har något vinstsyfte inte blir gjorda.

    Då skulle säkert många lägga sidorna på subdomäner, som de kan för köpa billigt/gratis, och det är förmodligen så det blir för de flesta nya sidor snart.

    Jag tror att det ganska snart kommer bli en marknad för subdomäner under två och treställiga domäner.

  2. Man kan alltid lägga till/ta bort bokstäver (ex. dribbble.com, flickr.com, flattr.com), lägga till ”app” på slutet av namnet (ex. cheddarapp.com) eller välja en hel fras som en URL (ex. grabaperch.com, haveamint.com). 😉

Kommentarer är stängda.