Den enes skrot den andres guld

Min gamla iMac Globe i sitt nya hem
Foto: Daniel Erkstam

För ca tio år sedan köpte jag världens snyggaste dator, iMac Globe G4. Då var den både kul att jobba med och snygg att se på. Sedan flera år har den inte varit användbar till något vettigt, långsam processor, lite minne och ett gammal operativsystem sätter sina begränsningar. Men den är ju lika snygg fortfarande.

Därför har den haft sin plats på skrivbordet hemma i arbetsrummet fram till för ett par månader sedan då jag bestämde mig för att det var dags att göra plats för mer användbara saker. Jag slänger dock inga lagringsenheter utan att antingen ha skrivit över data ordentligt eller fysiskt ha förstört dem, mängden pusselbitar om ens privatliv på en modern hårddisk är väl stor även om man inte håller sig med privata vuxenfilmer eller liknande. Jag ställde ner den på golvet i väntan på att jag skulle ha tid att plocka ur hårddisken och där blev den stående.

Kort efter att jag till sist kommit till skott och skruvat ur hårddisken dök det upp ett inlägg i Teknikbubblan på Facebook där någon kastat sin Globe och min vän Daniel Erkstam kommenterade att den skulle han ha velat ha! Jag erbjöd honom min istället och efter lite funderingar kring hur vi skulle lösa transporten från Mölnlycke till Knivsta till rimlig kostnad träffades vi igår i samband med att Daniel ändå var i Göteborg och den gamla klenoden bytte ägare. Nu pryder den istället sin plats hemma hos Daniel och en vacker dator är räddad från skroten ännu några år!

Dag 4 i #blogg100