Ett tåg kommer lastat!

Container freight train in Rotterdam Alexander

Igår kom Apples resultat för fjärde kvartalet. Rykten har cirkulerat under större delen av hösten om att minskade beställningar av komponenter skulle bero på minskad försäljning. Så visade sig inte vara fallet, Apple gjorde (återigen) ett rekordkvartal och enligt MacWorld är det Apples bästa kvartal någonsin och säljer fler iPhones och iPads än någonsin. En något sämre försäljning av Macar förklaras sannolikt enkelt med att Apple släppte nya iMacs under hösten men hade svårt att få igång leveranserna i tid.

Både omsättning och vinst ökar till smått fantastiska siffor (Tim Cook borde köpa en fin semesteranläggning till de anställda för en del av pengarna – Grekland kanske? 😉 ). Trots detta skriver Dagens Nyheter ”Apples aktier dök efter svaga siffror” – analytikerna hade tydligen förväntat sig ÄNNU bättre resultat:

Bland annat såldes färre Iphone än marknaden hade räknat med. Istället för de 50 miljoner som analytikerna förutspått stannade Apples försäljning på 47,8 miljoner sålda exemplar.

47,8 miljoner sålda telefoner var rekord för Apple. En ökning med 29 procent jämfört med samma period året före.”

Rekordförsäljning och 47,8 miljoner (!) sålda enheter – ändå är inte ”marknaden” nöjd. Det är inte lätt att överträffa sig själv varje gång…

Apple sålde också 22,9 miljoner iPads under fjärde kvartalet. Siffran känns smått overklig, så jag roade mig med att räkna lite:

 • Lådan med varje iPad mäter ca 20×25 cm och är knappt 6 cm tjock.
 • En lastpall är 120×80 cm, alltså kan man lägga 6×3=18 iPads per lager på en pall
 • Om man lastar varje pall upp till 120 cm höjd vilket känns som ett rimlig maximum ryms således ca 20 lager.
 • 20 lager med 18 iPads i varje ger 36o iPads på en pall.
 • Enligt WikiPedia ryms 11 pallar i en 20-fotscontainer.
 • En container rymmer således 3960 iPads.
 • 22,9 miljoner iPads fyller då 5783 containrar.
 • Om vi räknar med att kvartalet är 90 dagar långt och att fabrikerna jobbar och skeppar iPads sju dagar i veckan blir det 64 containrar med iPads som varje dag lämnar fabrikerna.
 • Man kan ställa två containrar på en tågvagn som då uppskattningsvis blir ca 15 meter långt.
 •  64 containrar tar då 32 vagnar och blir 480 meter långt.
 • Lägg på ett lok så landar vi på ca 500 meter.

Apple skeppar alltså ett ca fem hundra meter långt tåg VARJE DAG fullt med iPads. Att nuvarande VD Tim Cook har ett förflutet som ansvarig för Apples logistik är kanske föga förvånande… Den logistiken imponerar iallafall på mig – även om analytikerna hade önskat ett par vagnar till varje dag för att vara nöjda!

Jag inser att Apple kanske inte använder europeiska standardpallar och att en del av mina sifffor kan vara fel – men hur man än räknar blir det stora volymer. Kommentera gärna om du har korrigeringar av mina siffror.

Dag 2 i #blogg100

5 reaktioner till “Ett tåg kommer lastat!”

 1. Om man inte vill köpa Appels iPhone eller iPad, vilket märke rekommenderar du då?

  1. Beror till att börja med lite på vad du är ute efter – surfplatta eller telefon? Gillar du inte iPhone och iPad (iOS) skulle jag föreslå att du tittar på några Android-enheter från någon av de större tillverkarna. Jag har ingen egen erfarenhet av Android, men det är helt klart den mest stabila plattformen om man inte vill ha iOS. Google har fått rätt bra feedback på sina egna enheter Nexus 4 (telefon) och Nexus 7 (surfplatta i liknande storlek som iPad mini). Gå gärna och känn på lite olika enheter i butik – de måste ligga bra i handen för att funka i vardagen.

 2. Men om man då tänker på att man får med nästan 20000 20-fots containrar på Mersks stora båtar som lägger till i Göteborg så är det inte så mycket.
  Och dom kommer fullastade kanske två gånger i veckan…

  1. Nja, inte 20000 men mellan 11000 och 15000 – beroende på hur man räknar (http://en.wikipedia.org/wiki/Emma_Mærsk). Alla de containrarna lastas dessutom inte av här. Vill minnas att Göteborgs hamn hanterar runt 1000 containers per dygn. Med tanke på hur stora båtarna i fråga är känns en halv sådan ändå rätt imponerande.

Kommentarer är stängda.