Väntan är över – men var det värt att vänta på?

Mailbox app

Så var äntligen min väntan över – jag har fått mitt konto till Mailbox-appen. Appen lanserades för några veckor sedan och inom någon dag hade man byggt upp en kölista på mer än 100 000 intresserade. När man installerade appen visade den först bara hur många man hade framför respektive bakom sig i kön. När jag fick mitt konto i morse fanns nästan 650 000 väntande användare efter mig i kön. Utvecklarna bakom appen hävdar att syftet med att släppa på användare i begränsad takt är att säkerställa att det fungerar bra för alla användare, men jag kan inte låta bli att tro att det även finns en viss del önskemål om att blåsa upp intresset. Det ursprungliga beskrivningen av hur appen skulle revolutioner hanteringen av epost var också ganska otydlig men lovade stor förändring.

Var det då värt väntan? Med tanke på den långa väntetiden befinner jag mig i ett läge mellan att ha tappat intresset helt och att ha skruvat upp förväntningarna till orimliga nivåer.

Mailbox inkorgTyvärr blir mitt omdöme efter några snabba tester idag bara ett avmätt ”jaså, var det inte mer än så här?”. Appen jobbar mot din GMail-inbox och tillhandahåller ett gränssnitt där man med ganska stora svepande röreleser kan ta snabb ställning till vad man vill göra med sin epost – arkiva, radera, skjuta upp och så vidare. Grundtanken är att hantera eposten som ärenden eller uppgifter man behöver ta hand om.

Jag är sedan länge tung användare av mappar i min epost-låda. Jag har mer än 100 mappar (eller etiketter på Gmail-språj i en struktur jag byggt upp sedan jag öppnade mitt första privata mailkonto i november 2008. Gmails funktioner för att skicka alla färdigbehandlade mail till arkivet använder jag över huvud taget inte. Just här uppstår min största tveksamhet till Mailbox app – man måste anpassa sitt arbetssätt efter appen. All ”magi” som appen gör bygger på att den flyttar runt och taggar om mailen, i första hand i en uppsättning nya mappar under en ny ”Mailbox”-mapp. Inne i appen kan man inte komma åt sina befintliga mappar, utan man är hänvisad till att på Google-vis lägga allt man tycker sig läst klart eller behandlat i det stora osorterade arkivet eller i en av de listor man kan definiera, t ex ”To read” eller ”To buy”. Dessa listor motsvaras också av nya mappar under Mailbox-mappen.

Så tyvärr, Mailbox-appen kommer INTE att revolutionera mitt sätt att hantera epost.

 

Dag #46 i min #blogg100