Res betalväggarna nu!

Fram till nyligen har jag varit motståndare till idén att dagstidningar skall ta betalt för sitt innehåll på nätet, men jag börjar svänga i frågan. Mängden annonser som läggs in för att finansiera tidningarna har nått en sådan nivå att annonserna nu fullständigt dominerar över innehållet.

Skärmdumpen nedan tog jag från DN häromdagen, övriga stora dagstidningar jag tittat på ser ungefär likadana ut. Jag har markerat innehållet för att du skall hitta det – det är lätt att gå vilse bland annonserna. Blicken fastnar inte spontant på rätt ställe, det är hopplöst att fokusera och man måste aktivt söka sig fram till innehållet. När man väl hittat innehållet bryts läsningen strax av annonser inbakade i textflödet.

Skärmdump från DN där innehållet dränks i reklam

Självklart kan man inte bara begära att tidningarna skall minska på sina annonser, pengarna måste ju komma någonstans ifrån. Därför tycker jag det är dags att börja diskutera lösningar för hur tidningarna kan ta betalt för sitt innehåll. Jag och tusentals andra betalar glatt våra 99 kronor varje månad för Spotify för att slippa reklamen och kunna lyssna från mobilen, varför skall vi inte kunna betala för att slippa reklamen i dagstidningarna också?

Jag tror att den stora utmaning är att hitta sätt att ta betalt som passar hur vi läser innehåll. Lika lite som vi vill betala varje enskild artist separat för att lyssna på just deras musik vill vi betala varje tidning separat för att läsa enstaka artiklar. Vi behöver en motsvarighet till Spotify – inte en samlingstjänst men ett system för mikrobetalningar så att vi kan betala för de artiklar i respektive tidning vi vill läsa utan att behöva teckna dyra abonnemang som låser mig till en eller ett fåtal tidningar. Helst skall vi inte tvingas ha pengar på konton på varenda sajt heller, drömmen vore ett standardiserat sätt att betala småbelopp som kan användas överallt. Problemet är givetvis inte isolerat till Sverige, men kanske kunde en svensk gemensam lösning vara en början? De flesta stora tidningarna i Sverige ägs av några få mediehus, det borde väl inte vara helt omöjligt att komma överens om en standard?

 

Dag #47 i min #blogg100

En kommentar till “Res betalväggarna nu!”

  1. Eller som du säger, ett Spotify för morgon och kvällstidningar. Typ det Readly är (eller kommer att bli) för magasin/månadstidningar. Ett konto, alla artiklar, valbart sätt att läsa dem. Det kan vara via web, rss, app eller andra sätt som finns. Då skulle jag gärna ersätta pappersmorgontidningen hemma och betala lite mer trots att hela tryck och distributionsaparaten är borta.

Kommentarer är stängda.